İnsanlar pahalı arabaları, son moda kıyafetleri ve süslü araç gereçleri alarak, hayatlarının daha kolay ve kendilerinin daha mutlu olacağına inanırlar. Elbette, lüks ürünleri almak insanları mutlu edebilir fakat bu materyalistik mutluluk geçicidir. Satın aldıktan bir süre sonra, aldığımız ürünün bize verdiği heyecanı unuturuz. Genel bir inanışın tam tersine, tüketiciliğin sonu gelmeyen döngüsünün içine girmek insanları mutlu etmez, insanların sadece daha çok istemesine sebep olur. Fakat, maddi şeylerden ziyade, anlara ve anılara sahip olmak, ömür boyu mutlu olmamızı sağlar ve davranışlarımızı yönetmemize ve kişiliğimizi şekillendirmemize yardımcı olur. Anları toplamak ücretsizdir çünkü anlar paha biçilemezdir. Sahipsiz kedi ve köpeklerin refahı için kurulmuş olan Sahipsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, koordinatör ve gönderen kuruluş olarak, Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi “Anları Biriktir” ile Azerbaycan’daki “Common Sense” Youth Organization (CSYO)’da ve Tunus’taki Association Solidarite Echange et Developpement (ASED)’de iki farklı kısa dönemden (59 gün) oluşan faaliyette bulunacak olan Türk gönüllülere heyecan, mutluluk, manevi tatmin ve gelişme sağlayacaktır. Proje çevreyi korumayı, hasta, engelli, öksüz ve yoksul çocukların kişisel ve sosyal açıdan gelişmelerine yardım etmeyi ve gönüllülerimizin farklı bir kültürde yaşama ve çalışma tecrübesi elde etmelerini, kendi yeteneklerinin farkına varmalarını ve yeni yeterlilikler elde etmelerini amaçlamaktadır.

1. Faaliyet, sayısız fabrikasıyla sanayi şehri olduğundan dolayı, demir perde zamanından hemen sonra dünyanın en çirkin 10 şehrinden biri olan Sumgait, Azerbaycan’da gerçekleşecektir. Günümüzde ise halk, bir çok proje ve etkinliklerle, şehri daha fazla doğayla dost bir hale getirmeye başlamıştır. Hedeflerimiz: – çevreyi kirleten faktörlerin bilincine varılması – geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılması – çocuklarla ve gençlerle birlikte geri dönüşüm faaliyetleri yapılması – çocuklarla ve gençlerle çöp kutularının boyanması – okullarda ve gençlik merkezlerinde çevre bilincini artıran seminer, konferans ve çalıştaylar düzenlenmesi.

2. Faaliyet, merkezlerdeki muhtaç çocukların ve turistler için cazibeli olan doğal Akdeniz güzelliğinin ve zengin tarihinin korunmasına ihtiyacı olan Sousse, Tunus’ta gerçekleşecektir. Hedeflerimiz: – hastanede yatan hasta çocuklarla, varoş ve kırsal bölgelerdeki çocuklarla ve engelli ve öksüz çocuklarla eğlenceli ve eğitici faaliyetler düzenlenmesi – plaj ve kamu alanı olan bahçelerdeki çöplerin toplanması – çiçek ve ağaç dikimi – bakımsız olan bölgelerdeki yapılara küçük tamirler ve boyalar yapılması – kaligrafi öğrenilmesi.

Projeye katılacak gönüllüler, Türkiye’den 18-30 yaşları arasındaki iş hayatına atılmamış 16 gençten oluşacaktır. Bir çoğu, ilk kez yaygın öğrenme ortamına katılacaklardır. Gönüllüler başlamadan önce, AGH faaliyetleri için koordinatör ve gönderen kuruluş tarafından hazırlanacaklar ve faaliyetlerinin ilk haftasında beyin fırtınası, serbest zemin, grup çalışması, akran çalışması, konferans vb. yaygın eğitim metotlarıyla, ev sahibi kuruluşların proje koordinatörleri ve mentorleri tarafından bir oryantasyona alınacaklardır.

Her bir gönüllünün gerçekleştirdiği faaliyet, katılan tüm ortakların web sayfası ve sosyal medya kanallarından yaygınlaştırılacaktır. Projemiz “Anları Biriktir”, bir çok açıdan Erasmus+ Programı’nın hedefleri ile örtüşmektedir. Bunlar: gençlerin anahtar yeterliliklerini geliştirmesi, dezavantajlı gençlerin dahil edilmesi ve aktif vatandaşlığı, kültürler arası diyaloğu, topluma dahil olmayı ve dayanışmayı teşvik etmesidir. Gönüllülerimizin katılacakları faaliyetler ile hem temiz bir çevre oluşturulması, hem geri dönüşüm ön plana çıkarılarak atık maddelerin azaltılması, hem gelecek neslin çevre bilincine sahip olması, hem de dezavantajlı çocukların daha iyi şartlarda gelişmeleri ve mutlu ve bilinçli birer vatandaş olmaları, projemizin uzun vadede görülen etkileri olacaktır. Gönüllüler, daha öz güvenli, dezavantajlı çocukların ihtiyaçlarına, çevre konularına ve tarihi değerlere daha duyarlı olacaklar ve faaliyetlerinde biriktirdikleri anlarla, paha biçilmez anılara ve anlatılacak bir çok hikayeye sahip olacaklardır.

1. FAALİYETTE YER ALAN GÖNÜLLÜLER:

1. Akış: Mehmet Emin Küçükkalyon ve Onur Koca

 

Mehmet Emin Küçükkalyon ve Onur Koca 16 Ocak 2019 – 15 Mart 2019 tarihleri arasında Sumgait, Azerbaycan faaliyetine katıldılar. 2 ay boyunca hizmet verdikleri “Common Sense” Youth Organization’da Mehmet Emin ve Onur, geri dönüşüm malzemelerinin tekrar kullanılarak Azeri gençlerle birlikte sokak hayvanlarına yuva ve su kabı yaptılar, onlara yem verdiler ve plastik kaplarda bitki yetiştirdiler. Geliştirdikleri bu projenin devamını sağlamak için eğitimler ve çalışmalar yaptılar. Ayrıca Azeri kültürünü yakından gördüler ve bir çok yeni arkadaş edindiler.

 

 

2. Akış: Derya Yavuz ve Namık Cankur

Derya Yavuz ve Namık Cankur 7 Nisan 2019 ve 4 Haziran 2019 tarihleri arasında Sumgait’telerdi. Derya ve Namık, çocuklarla ve gençlerle birlikte çevre konularında çalıştılar. Okullarda konferanslar verdiler ve çevre temizliği yaptılar. Bu faaliyetin Derya ve Namık’ın kişisel, sosyal ve mesleki gelişimlerine faydası olduğu gibi, ev sahibi kuruluş Saglam Dusunnce Gencler Teskilatı da gönüllülerimizin katılımıyla daha faydalı çalışmalar yaptı. 

 

 

 

 

3. Akış: Umutcan Baş ve Elif Kara

 

Umutcan Baş ve Elif Kara, 20 Haziran 2019 – 17 Ağustos 2019 tarihleri arasında Sumgait’telerdi. Gençlerle ve çocuklarla çevreyi ve doğal hayatı koruma çalıştaylarını yönettiler, kamp malzemelerini tanıttılar Azerbaycan’ın fauna ve florasını gösterdiler ve Azerbaycan kültürünü yakından gördüler. Bu deneyim sayesinde gençlerimiz kendilerini kişisel ve sosyal açıdan geliştirmiş oldu.

 

 

4. Akış: Mustafa Ayata ve Emel Külekçioğlu

 

Mustafa Ayata ve Emel Külekçioğlu,  Ağustos – Ekim 2019’da Sumgait’telerdi. Mustafa ve Emel, gençler ve çocuklarla çevrenin korunması ve geri dönüşüm üzerine faaliyetler gerçekleştirdiler. Bir endüstriyel tasarımcı olan Emel, sokak hayvanları için kulübeler ve plastik şişelerden dekoratif saksılar geliştirdi ve gençlere ve çocuklara yapımlarını öğretti. Gönüllülerimiz bir çok dostluklar kurdular. Azeri kültürünü çok yakından gördüler. Bu faaliyetin Mustafa ve Emel’in kişisel, sosyal ve mesleki yeterliliklerinin gelişmesine büyük katkısı oldu. Gençlerimize faaliyetlerinde gösterdikleri aktif katılımdan ötürü çok teşekkür ediyoruz.

 

 2. FAALİYETTE YER ALAN GÖNÜLLÜLER:

1. Akış: Merve Buse Bal ve Rabia Koç

 

Merve Buse Bal ve Rabia Koç, 12 Mart – 09 Mayıs 2019 tarihlerinde Sousse, Tunus’taydı. Buse ve Rabia, Sousse’de bulunan okul ve gençlik merkezlerinde çocuk ve gençlerin kişisel ve sosyal gelişimleri için faaliyetler yaptılar. Haftada bir gün çiçek bahçesinde çalıştılar. Ramazan’da fakirler için iftar yemeği hazırladılar. Tunus Arapçası öğrendiler. Kültürümüzü onlara tanıttılar. Bir çok dost edindiler.
Rabia ve Buse’ye Tunus’ta gösterdikleri emeklerden ötürü çok teşekkür ediyoruz. 

 

 

 

2. Akış: Aliyenur Erdal ve Hakan Aksu

 

Aliyenur Erdal ve Hakan Aksu, 11 Mayıs – 8 Temmuz 2019 tarihlerinde Sousse, Tunus’talardı. Aliyenur ve Hakan, çocuklarla eğlenceli ve eğitici oyunlar düzenlediler, çevre faaliyetlerine katıldılar ve halka sunulan iftar yemeklerini pişirdiler. Arapça öğrendiler, Tunus’u ve Sahra Çölü’nü gezdiler ve Tunus kültürünü yakından gördüler. Ayrıca Türk kültürünü de orada tanıttılar. Bu faaliyetle gönüllülerimiz kendilerini kişisel, sosyal ve mesleki açıdan başka bir kültürün içinde geliştirmiş oldular.

 

 

 

3. Akış: Melek Yağlıdere ve Muhammed Fatih Şahin

 

Melek Yağlıdere ve Muhammed Fatih Şahin, 12 Temmuz – 8 Eylül 2019 tarihlerinde Sousse’delerdi. Melek ve Muhammed, çocuklarla eğlenceli ve eğitici oyunlar düzenlediler ve çevre faaliyetlerine katıldılar. Arapça öğrendiler, Tunus’u gezdiler ve Tunus kültürünü yakından gördüler. Ayrıca Türk kültürünü de orada tanıttılar. Bu faaliyetle gönüllülerimiz kendilerini kişisel, sosyal ve mesleki açıdan başka bir kültürün içinde geliştirmiş oldular.

 

 

 

 

4. Akış: Rıza Yanık ve Sefer Yılmaz

 

Rıza Yanık ve Sefer Yılmaz, 14 Ekim – 11 Aralık 2019 tarihlerinde Sousse’delerdi. Rıza ve Sefer, kimsesiz, engelli, hasta ve yoksul çocukların bilişsel ve psikomotor gelişimlerini destekleyen faaliyetler düzenlediler. Ayrıca Sousse’deki çevre koruma faaliyetlerine de katıldılar. Bu faaliyet Rıza ve Sefer’in kişisel, sosyal ve mesleki alanlarda kendilerini geliştirmelerine büyük olanak sağladı.
Gençlerimize özverili çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyoruz.