Deniz yıldızlarının hayatını kurtaran adam hikayesinde olduğu gibi, Avrupa Dayanışma Programı “Alıcı: Doğa Ana” projemizle, kıyıda yaşam mücadelesi veren binlerce deniz yıldızını gücümüz yettiğince kurtarmaya çalışacağız. Bizi görenlerin de belki bu seferberliğe katılabileceğini ve belki de herkesin bu anlamda kendini sorumlu hissedeceği umudunu taşıyoruz. Bu metaforla, çevremizi, tehlikelerden korumak için bir grup gönüllü ile yola çıkmak, bu faaliyetlerimizi etrafımıza duyurmak ve peşimizden büyük bir kitlenin gelmesini ve herkesin çevremizi korumak için kendini görevli hissetmesini amaçlıyoruz.
Dünyanın alarm veren iki noktasında faaliyetlerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlar, uzun yıllardır devam eden ve doğaya ve insan sağlığına büyük zararları olan sanayisiyle Azerbaycan’daki Sumgait ve atık yönetimi oldukça zayıf olan ve halkının da bu konudaki ilgisizliğinden mustarip olan Tunus’taki Sousse şehirleridir. Çevre bilincini halkta uyandırmak, çevreyi korumak için onları harekete geçirmek, ekosistemin devamlılığını sağlamak, insan sağlığını korumak ve geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz ve sağlıklı bir çevre ve gelecek bırakmak için bir kıvılcım oluşturmak istiyoruz.
Ayrıca projede yer alacak gönüllülerimizi hem çevre konularında bilinçli bir hale getirmek, hem de ileride istihdamlarını kolaylaştıracak bir çok yeni yeterlilikler kazandırmak ve ülkemize faydalı bir vatandaş haline getirmek istiyoruz. Projemiz sayesinde gönüllülerimiz aşağıdaki yeni bilgi, beceri ve tutumları elde edeceklerdir:
– Yabancı dil becerileri gelişecek
– Farklı ortamlara uyum sağlayacaklar ve tıpkı yerlisi gibi yaşamayı ve çalışmayı öğrenecekler
– Farklı fikirlere saygılı ve açık fikirli bir hale gelecekler
– Takım çalışması yapabilecekler
– Bir görevi zamanında bitirme bilincini geliştirecekler
– Sorunlara pratik çözümler getirebilecekler
– Fauna ve flora, ekosistem, yeşil enerji, ile ilgili bilgi sahibi olacaklar
– Dünyayı ve canlıları tehdit eden faktörlere karşı politikalar geliştirmek için karar alıcılarla irtibata geçecekler ve bu alanda
seslerini duyuracaklar
– Aktif bir vatandaş haline gelecekler
– Bilim, teknoloji, endüstri ve dijital alanlarda bir çok yeni yeterlilikler elde edecekler
– Geri dönüşüm ile ilgili bir çok yeni yeterliliğe sahip olacaklar
– Çocuklarla yapacakları geri dönüşüm atölyelerinde sanatsal yönleri gelişecek
– Çocuklarla çalışmayı ve onları eğlenerek eğitmeyi öğrenecekler
– Her zaman öğrenmeye ve yeniliklere açık bir hale gelecekler
Projemiz iki faaliyetten meydana gelmektedir:
1. Faaliyet, Sumgait, Azerbaycan’da 59 gün sürelerle 8 gönüllü ve
2. Faaliyet, Sousse, Tunus’ta 59 gün sürelerle 8 gönüllü
Toplamda 16 gönüllü ile çevre sorunları ile çalışmayı amaçlamaktayız.
16 gönüllümüzün tamamı dezavantajlı gençlerden oluşacaktır. İş arayan fakat yeterli vasıfları olmadığı için bulamayan,
engelli, sağlık sorunları olan, farklı sosyal, kültürel ve coğrafi çevrelerde yaşayan, diploma sahibi ya da her hangi bir okul
bitirememiş ve çevreyi koruma zihniyetine sahip gençler olması adaylarda en başta olması gereken özellikler olacaktır.
Gönüllülerimiz faaliyetleri boyunca şunları yapacaklardır:
– Halkın da davetli olduğu, gençlerle birlikte çevre temizliği
– Toplanan çöplerin ayrıştırılması
– Dezavantajlı çocuklarla ve gençlerle geri dönüşüm faaliyetleri
– Çevre konusu üzerine panel, konuşma ve tartışma organizasyonlarının düzenlenmesi
– Kamu alanlarına çiçek ve ağaç dikimi
– Yıpranmış ve bakımsız kalmış kamu alanlarının ufak tamirleri ve boyanması
– Gençlere Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı tanıtım sunumları
- Faaliyet:
Ev Sahibi Kuruluş: Sağlam Düşünce Gençler Teşkilatı İçtimai Birliyi, Sumgait, Azerbaycan
Senanur Değirmenbaşı ve Barış Gürkan Erez: 23.09.2021 – 20.11.2021
Barış ve Senanur, 2 ay süren faaliyetlerinde, ev sahibi kuruluş olan Sağlam Düşünce Gençler Teşkilatı’nda, ağaç dikimi, geri dönüşüm faaliyetleri, sokak hayvanları için kedi evleri, mama ve su kapları yapımı, çocuklar için bisiklet binmenin hayatımızdaki önemi konularında sunumlar ve bisiklet kullanmaya teşvik edici çalışmalar yaptılar. Azeri gençlerle arkadaş oldular. Kendilerini birçok açıdan geliştirme fırsatı buldular.
Muhammed Tarık Aslan ve Özge Şahin: 29.11.2021 – 26.01.2022
Avrupa Dayanışma Programı projemiz “Alıcı: Doğa Ana” ile birlikte Azerbaycan’a giden Muhammed Tarık Aslan ve Özge Şahin memlekete döndü. 2 ay süre ile Sumgait’te bulunan Azeri ortağımız Sağlam Düşünce Gençler Teşkilatı’nda gönüllülük yapan gençlerimiz, çocuklara geri dönüşüm ve temiz enerji kaynakları ile ilgili sunumlar yaptılar. Böylece çocuklar hem geri dönüştürülebilen malzemeler ile ilgili bilgi sahibi oldular, hem de atık plastik ve karton gibi malzemeleri kullanarak yeni ürünler geliştirmeyi öğrendiler. Temiz enerji kaynakları sunumlarıyla enerjinin nasıl üretildiği, bu enerjinin de evlerimize nasıl ulaştığı hakkında bilgilendiler. Ulusal Gönüllülük Günü etkinliklerine katıldılar ve ulusal TV kanalına röportaj verdiler. Faaliyet süresince Azeri arkadaşları sayesinde Azerice’yi daha rahat anlar ve konuşur hale geldiler. Gençlerimize faaliyetlerinde gösterdikleri emeklerden ötürü çok teşekkür ediyoruz.
Ahmet Can Çıkla: 15.03.2022 – 12.05.2022
Ahmet Can Çıkla, faaliyeti süresince okullarda diğer gönüllülerle birlikte eleştirel düşünme, ekip çalışması, geri dönüşüm ve iklim değişikliği konularında çalıştı. Ev sahibi kuruluşun yerel ve ulusal projelerinin hazırlanması ve yürütülmesinde de görevler üstlendi. Bu faaliyet Ahmet’in kişisel, sosyal ve mesleki gelişimine büyük katkı sağladı.
Fatma Aydın: 05.04.2022 – 02.06.2022
Fatma ev sahibi kuruluşunun çevre konulu faaliyetlerinde çalıştı. Dünya, doğa ve geri dönüşüm hakkında okullarda dersler verdi. Daha önce hiç bitki dikmeyen öğrenciler ile fidan dikti. Dünya gününe özel boyama etkinliği yaptı. Sağlam Düşüncə Gənclər Təşkilatı’nın uluslararası projelerinde katılım sağlayıp farklı ülkelerden gelen katılımcılar ile etkileşim kurup proje hakkında bilgi alışverişi yaptı. Ayrıca ev sahibi kuruluşunun ofis işlerinde yer aldı.
Selenay Kocatepe: 22.05.2022 – 22.07.2022
Selenay, Azeri ortağımız Sağlam Düşünce Gençler Teşkilatı’nda çocuklar için düzenlenen ekoloji kampında görev aldı. Çocuklarla mülakatlar, eğitimlerin planlanması, eğitimlerin verilmesi ve çevre konulu oyunların oynanmasında görevler aldı. Selenay bu proje sayesinde kendini birçok açıdan geliştirdi. Çevre konularında daha derin araştırmalar yaparak bilgi ve ilgi alanını genişletti. Kişisel, sosyal ve mesleki alanda birçok yeni yeterlilikler elde etti.
Eray Yetim: 15.07.2022 – 11.09.2022
Eray 2 ay boyunca geri dönüşüm ve sürdürülebilir çevre konularında çalışmalar yaptı. Ev sahibi kuruşun diğer AB projelerinde görevler aldı. Bir çok yabancı katılımcı ile çalıştı ve çok kültürlü ortamda öğrenme fırsatı yakaladı. Eray bu proje sayesinde kendini çok alanda geliştirdi.
2. Faaliyet:
Ev Sahibi Kuruluş: Association Solidarite Echange et Developpement, Sousse, Tunus
Seher Yağlıdere ve Meryem Göztepe: 03.05.2021 – 30.06.2021
Seher ve Meryem çocuklarla geri dönüşüm faaliyetlerinde yer aldılar. Botanik bahçesinde çalıştılar. Arapça öğrendiler. Başka projelerle farklı ülkelerden gelen gönüllülerle arkadaş oldular. Hem onların kültürlerini öğrendiler, hem de kültürümüzü onlara tanıttılar.
Safa Okay: 02.07.2021 – 29.08.2021
Safa, faaliyeti boyunca plaj ve sokak temizliği etkinliklerine katıldı. Sportif faaliyetlerde yer aldı. Sahilde boyama faaliyetleri yaptı. Arapça öğrendi ve İngilizcesini geliştirdi. Tunus kültürünü öğrendi. Kültürümüzü tanıttı. İtalyan ve Polonyalı gönüllülerle birlikte otostop çekerek, ülkeyi gezdi. Otostop hikâyeleri ile ilgili bir yazı hazırladı. Bu faaliyet hem Tunus’un çevre problemlerine bir nebze katkıda bulundu, hem de Safa’nın kişisel, sosyal ve mesleki gelişimine destek sağladı. Faaliyetinde göstermiş olduğu emeklerden ötürü Safa’ya çok teşekkür ediyoruz.
Beyza Sancı ve Emrah Aşkın: 03.09.2021 – 31.10.2021
Beyza ve Emrah, sokak, orman ve plaj temizliği yaptılar, çocuklarla geri dönüşüm atölyeleri düzenlediler, kamu alanlarının boya ve tamir işlerini yaptılar, su altı dalışları yaptılar, plaj voleybolu turnuvalarına katıldılar, Türkiye ve Tunus kültür geceleri faaliyetlerinde yer aldılar ve takım oyunları oynadılar. Kişisel ve sosyal bağlamda kendilerine bir çok yenilik kattılar.
Oğulcan Cumhur Sarı: 05.11. 2021 – 05.01.2022
Oğulcan Cumhur, faaliyetinde sokak, orman ve plaj temizliği yaptı, çocuklarla geri dönüşüm atölyeleri düzenledi, kamu alanlarının boya ve tamir işlerini yaptı ve Tunus kültürünü ve diğer ülkelerden gelen gönüllülerin kültürlerini öğrendi. Arapçasını geliştirdi.
Şeyma Nur Bütün ve Ceyda Nur Yıldız: 11.03.2022 – 08.05.2022
Şeyma ve Ceyda hastanelerde yatan çocukları ziyaret ettiler, onlara hediyeler verdiler, oyunlar oynadılar. İhtiyacı olan insanlar için Ramazan ayı boyunca yardım topladılar. Her hafta arkeoloji bölümü öğrencileri ile müze temizliği yaptılar. Profesör Hajer Hanım ile birlikte müzeyi detaylı olarak gezdiler ve incelediler. Her hafta “Discussion Club” faaliyeti gerçekleştirdiler ve hem farklı bakış açılarını gördüler, hem de İngilizce pratik yaptılar. Üniversite öğrencileri ile buluştular ve ASED, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı hakkında bilgiler verdiler. Ayrıca bisiklet turları, çeşitli eğitimler ve Rowing Club gibi etkinlerde yer aldılar. Flowergarden’da çiçek ekimi ve bakımı yaptılar. Anaokulunda, çocuklarla eğlenceli ve eğitici faaliyetler gerçekleştirdiler. Başka bir okulda 5. ve 6. sınıf öğrencilerine İngilizce ders verdiler. Biri üniversitede ve diğeri Arem Office’de Türkiye sunumları yaptılar. Bir çok Tunuslu dost edindiler ve bir çok Tunuslu ailenin evlerine ziyarete gittiler. Ayrıca başka ülkelerden gelen diğer gönüllülerle de arkadaş oldular. Hem Türk kültürünü tanıttılar, hem de farklı kültürleri öğrendiler. Kendilerine kişisel, sosyal ve mesleki alanda gelişim sağladılar.
İsmail Kaya: 18.07.2022 – 14.09.2022
İsmail gönüllülük süresi boyunca Sousse, Tunus’ta bulunan ortağımız Association Solidarite Echange et Developpement – ASED’de çevre konulu çalışmalara ve dezavantajlı çocukların gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetlere katıldı. Plaj temizliği, yaralı kaplumbağaların iyileştirilmesi ve tekrar doğaya bırakılması, endemik bitkilerin korunması ve yetiştirilmesi ve yetimhanedeki kimsesiz çocuklarla ileri dönüşüm faaliyetleri ve onlarla eğlenceli oyunlar oynama gibi görevler üstlendi. Arapça dersleri aldı. Tunuslulara Türkçe dersleri verdi. İngilizcesini geliştirdi. Diğer ülkelerden gelen gönüllülerle arkadaş oldu ve onların kültürlerini ve dillerini tanıdı. ASED tarafından düzenlenen okçuluk, plaj voleybolu, rowing ve futbol turnuvalarına katıldı. İsmail proje sayesinde kendisini birçok yönden geliştirmiş oldu. Kendisine faaliyetinde göstermiş olduğu tüm gayretlerden ötürü çok teşekkür ediyoruz.