Kelebeklerin ne kadar yaşadığı, birçok şeye bağlıdır ve büyük ölçüde değişkendir. Bu, kelebeğin büyüklüğüne, nerede yaşadığına, türüne ve yılın hangi zamanında yetişkin olduğuna bağlıdır. Örneğin, kelebek küçükse, muhtemelen hayatı uzun sürmeyecektir, ancak büyük bir kelebekse, daha uzun yaşayacaktır. Elbette ki, kelebeğin boyutu kelebeğin ne kadar yaşayabileceğini gösteren tek bir faktör değildir. Bir kelebeğin ortalama bir ömrü vardır – genellikle bu yaklaşık bir aydır. Bahçemizde çoğunlukla çiçeklerden beslenirken gördüğümüz en küçük kelebekler, genellikle sadece bir hafta yaşarlar. Yaslı Kelebekler, bazı tropikal Helikonlar ve Kral Kelebekleri, ortalama dokuz ay kadar yaşayabilen birkaç kelebek türüdür. Yaşam sürelerinin bu kadar kısa olmasına rağmen, dünyanın gidişatını büyük ölçüde etkileyebilecek güce sahip oldukları ile ilgili bir teori vardır. “Kelebek Etkisi” aslında bir kelebeğin kanat çırpışının dünyanın başka bir tarafında büyük olaylara yol açabileceği ile örneklendirilmiş bir teoridir. Böyle bir fenomenin gerçek olduğunu varsayarsak, küçük hareketlerin ilerledikçe büyüyerek, makro düzeyde etkiler bırakabileceğini söylemek mümkün olur.

Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti projemiz “Kelebek Etkisi” de bu teoriden esinlenerek tasarlanmış ve küçük hareketlerin, dalgalar gibi yayılıp, çoğalarak, dünyanın başka yerlerinde etkiler yaratma amacını gütmektedir. Projemiz üç faaliyetten oluşmaktadır:

1. Faaliyet: Xylokastro, Yunanistan’da gerçekleşecek olan 59 gün süreli bir faaliyettir. Bu faaliyette 4 gönüllü bulunmaktadır. Hedefleri:

– Orman ve plajların korunması, ekosistemin sürekliliğinin sağlanması,

– Orman ve plajdaki patika, masa, bank ve çitlerin tamirinin yapılması,

– Yunanca ve Yunan kültürünün öğrenilmesi.

2. Faaliyet: Draganu, Romanya’da gerçekleşecek olan 59 gün süreli bir faaliyettir. Bu faaliyette 6 gönüllü bulmaktadır. Hedefleri:

– Draganu Kampı’ndaki izci, çocuk ve gençlerle spor, müzik, resim, drama, oyun faaliyetleri ile teknolojiden uzak ve insanlarla etkileşimli yaşamın tecrübe edilmesi,

– Draganu Kampı’nda kalan izcilerden, izcilik yeterlilikleri kazanılması,

– Draganu Köyü halkı ile kollektif çalışmalar yaparak, Romen kültürünün ve köy yaşamının öğrenilmesi.

Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı Bildirgesi’nin 3 Maddesi “İnsanoğlu sürekli deneyimleri özümser ve keşfetmeye, icat etmeye ve ilerlemeye devam eder. Günümüzde insanoğlunun çevresini değiştirme kabiliyeti, eğer akıllıca kullanırsa, insanların yarar sağlayabileceği gelişmeleri ve hayat kalitesini artırma fırsatı getirebilir. Yanlış ya da şuursuzca uygulandığında, aynı güç, insana ve insan çevresine indirgenemez zarar verebilir. Yeryüzünün birçok bölgesinde insan yapımı zararların arttığını görüyoruz: Su, hava, toprak ve canlılardaki tehlikeli kirlilik seviyeleri; biyosferin ekolojik dengesinde büyük ve istenmeyen rahatsızlıklar; yeri doldurulamaz kaynakların yıkımı ve tükenmesi; insanın yaşadığı ortamlarda, özellikle de yaşam ve çalışma ortamında fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığa zararlı büyük yoksunlukların olması.” Toplam 14 gönüllümüzün Xylokastro ve Draganu’da gerçekleştirecekleri faaliyetler, BM’in bu bildirgesinden yola çıkarak, çevremizi, ekosistemin sürekliliğini ve insanların fiziksel ve ruhsal sağlını korumaya, çocuk ve gençlere daha doğal bir şekilde ve geleneksel oyunlarla kaynaşarak yaşama bilinci kazandırmaya, bu çevresel ve gelecek neslimizi etkileyecek koruma yöntemlerin bir kelebek etkisi gibi dünyaya yaymaya ve geleceğimize taşımaya sebep olacaktır.

1. Faaliyet: Dhkexe Dhmotikh Epixeirhsh Dhmoy Xylokastroy-Evrostinhs, Xylokastro, Yunanistan’daki Gönüllüler:

Erk Özel ve Uğur Can Kalkan: 02 Ağustos 2019 – 29 Eylül 2019

Erk ve Uğurcan, Yunanlı ortağımız ORFEAS’ın orman temizliği, sahil kıyı şeridi temizliği, okul boyama ve çevre festivallerine destek gibi çalışmalarında görev aldılar. Her ikisi de hem öğrendi, hem de topluma hizmet etti.

 

Melih Gök ve Burak Sarı: 02 Şubat 2020 – 15 Mart 2020

Melih ve Burak çevre temizliği, ormanlık alanın temizlenmesi, ekilmek üzere hazırlanan fidanların bakımı, komşu köylere ziyaretler ve kültür geceleri faaliyetlerde yer aldılar. Çok kültürlü ortamda öğrenme fırsatı elde ettiler. Kültürel farklılıkların sanıldığı kadar derin farklar olmadığını fark ettiler. Yunan kültürünün Türk kültürüne ne kadar benzer olduğunu gördüler.

 

 

 

2. Faaliyet: Fundatia Compartir, Draganu, Romanya’daki Gönüllüler:

İlben Işıdı, Selin Yılmaz ve Zeynep Gökgöz: 29 Haziran 2019 – 26 Ağustos 2019

İlben, Selin ve Zeynep, 2 ay boyunca, Draganu Gençlik Kampı’nda çocuklara İngilizce ve İspanyolca kelimeler öğrettiler, eğitici oyunlar oynadılar ve onların farklı kültürler tanımasına yardımcı oldular. Aynı zamanda diğer ülkelerden gelen gönüllülerle arkadaş oldular ve farklı kültürleri tanıdılar.

 

Sıla Çakır, Onur Akkaya ve Candemir Demircan:  20 Temmuz 2019 – 12 Ağustos 2019

Sıla, Onur ve Candemir Draganu’da gençlik kampında çocuklarla eğlenceli faaliyetler yaptılar ve onların gelişimine yardımcı oyunlar oynadılar.

 

3. Faaliyet: Asociatia Forumul Cetatenesc pentru Actiune Sociala si Educatie Civica, Fumureni, Romanya’daki Gönüllüler:

Polat Kara, Ertuğrul Gazi Aydemir, Funda Karadoğan ve Çağlar Uluçay: 5 Mart – 2 Mayıs 2021

Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti projemiz “Kelebek Etkisi” ile Romanya’ya giden Polat Kara, Ertuğrul Gazi Aydemir, Funda Karadoğan ve Çağlar Uluçay, iki aylık faaliyetlerini tamamlayarak yurda döndüler. Gönüllülerimiz, Fumuremi’de bulunan Romanyalı ortağımız, Asociatia Forumul Cetatenesc pentru Actiune Sociala si Educatie Civica’nın çevre faaliyetlerine katıldılar, turistik yol güzergahı belirleme ve işaretleme işlerini yaptılar, küresel ısınma ile ilgili konferanslara katıldılar, kültürler arası etkinlik çalışmaları yaptılar, Rumence öğrendiler ve İngilizce dil becerilerini geliştirdiler.

Bu faaliyette yer alan Ertuğrul Gazi Aydemir’in çekmiş olduğu filmler: