BARINAKTAN KEDİ VE KÖPEK SAHİPLENMEK İSTEYENLER İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER
Barınaktan hayvan seçerken insanlarda en sık karşılaştığımız ön yargılar:
- Barınak hayvanlarının çoğunda davranış bozukluğu ve agresiflik görülüyor
Bu ön yargının sebebi ‘Eğer sağlıklı olsaydı, barınakta olmazdı’ düşüncesidir. Oysa ki barınakta bulunan kedi ve köpeklerin çoğu çok sevecen ve akıllı olup, ideal bir aile köpeği olacak özelliklere sahiptirler. Bunda size karşı hissettikleri minnet ve tarifsiz mutluluğun da etkisi büyüktür.
- Safkan mı, kırma mı?
Yapılan araştırmalar sonucu, kırma cins kedi ve köpeklerin safkan cinslere göre daha sağlıklı yaşadığı bilinen bir gerçek. Safkan cinslerde genetik hastalıklar çok daha sık görülmekteyken, kırma olanlarda genetik bozukluklarla doğma riski çok daha küçüktür.
- Erkek kedi/köpek sahiplenmeliyim
Sık görülen bir diğer ön yargı örneği de, evcil hayvan seçiminde erkek cinsinin tercih edilmesi. Bu genellikle erkek köpeğin daha agresif ve korumacı, dolayısıyla da daha iyi bir bekçi köpeği olacağı düşüncesinden kaynaklanıyor. Fakat dişi köpekler, annelik içgüdüsüne sahip olmaları nedeniyle, koruma ve sahiplenme dürtüleri daha yoğun olduğundan, ailesine daha bağlı ve sadık olacaklardır. Ayrıca, ergenliğe daha erken ulaştıklarından, eğitilmesi çok daha kolay olan cinstir.
- Yavru kedi/köpek sahiplenmeliyim
Barınaktan yavru kedi ya da köpek sahiplendiğinizde, yavrunun tuvalet ve ev kuralları eğitimine oldukça emek harcamanız gerekecek. Sahipleneceğiniz olgun bir kedi/köpek ise bütün bunları biliyor olacak ve özellikle çalışan bireylerin hayatlarını çok daha kolay kılacaktır.
BARINAKTAN KEDİ/KÖPEK SAHİPLENDİKTEN SONRA UYGULANMASI GEREKEN SAĞLIK ÖNLEMLERİ
- Barınaktan aldığınız kedi veya köpeğin iç ve dış parazit tedavisini hemen uygulamalısınız.
- İlk aşısını yaptırmadan önce hayvanın sağlıklı olduğundan emin olmalısınız.
- Yavru kedi ve köpeklerin aşı programı ise aşağıdaki gibidir.
Kediler için: Köpekler için:
Bu aşı programı ideal şartlarda doğmuş ve büyümüş olan yavrular için geçerli olduğundan, barınaktan aldığınız yavrunun parazit tedavisi ve ilk aşısı arasında en az 15 günlük bir süre olması, onun genel sağlık durumunu daha iyi takip etmenizi ve ilk aşısını olmadan önce sağlıklı olduğundan emin olmanızı sağlayacaktır.
Yetişkin kedilere yılda bir kere karma ve kuduz aşısı yapılır. İç ve dış parazit tedavisi ise 3 ay aralıklarla yapılır.
Yetişkin köpeklerde yılda bir kere karma ve kuduz aşısı yapılır. İç ve dış parazit tedavisi ise 2 ayda bir yapılmalıdır.
ÖNEMLİ:
- Barınak şartlarında yaşayan hayvanların sıkça görülen hastalıkları taşıması ve bu hastalıklara yakalanma olasılığı yüksek olduğundan, parazit tedavisinden sonra sağlık durumunu takip etmelisiniz. Zira, sağlığından emin olmadığınız bir hayvana aşı yaptırırsanız, onun sağlığını çok daha fazla riske atmış olursunuz.
- Evinizde kedi veya köpeğiniz varsa, barınaktan getirdiğiniz yeni aile bireyinin sağlığından emin olmadan onlarla aynı ortama sokmamalısınız.
BARINAĞA KEDİ VEYA KÖPEK GETİRİYORSANIZ
- Hem barınağa bıraktığınız hayvanın, hem de diğer barınak hayvanlarının sağlığını korumak adına, barınağa bırakmadan önce mutlaka aşılarını yaptırmalısınız. Özellikle bu bir yavruysa, aşı yaptırmadan onu barınağa bırakmak, çağu zaman ölüme terketmeye eşdeğerdir.
- Ne olursa olsun, bir hayvanı barınağa bırakmak, onun özgürlüğünü elinden almak demektir. Bu yüzden, ailenizin ya da mahallenizin ferdi olan bir hayvanı barınağa bırakmadan önce, onun için yapabileceklerinizi çok iyi gözden geçirmelisiniz.
KISIRLAŞTIRMANIN ÖNEMİ
Hayatı boyunca evi ve ailesi olmayacak hayvanların çiftleşmesi, onların ve yavrularının yaşam kalitesini giderek düşürür.
Hem dişi hem de erkek kedi ve köpeklerde üreme organlarında tümör oluşumuna sıkça rastlanır. Kısırlaştırma, hayvanların gelecekte yakalanabilecekleri üreme organları hastalıklarını ve istenmeyen hamilelikleri önler.
Kedi ve köpeğimi ne zaman kısırlaştırmalıyım?
Erkek kedi ve köpekleri 8. aydan sonra kısırlaştırmak gerekir.
Dişi kedi ve köpekleri birinci kızgınlığı geçirdikten sonra kısırlaştırmak en idealidir.
Neden barınaktan hayvan sahiplenmeli?
- Hayvan sahibi olmak ayni zamanda insanları sorumluluk sahibi yaparak, özellikle çocuklu ailelerde erken yaşta iş paylaşımı, başka bir canlıya karşı sorumluluk taşıma ve empati duygusunu geliştirir.
- Çocuğunuzla birlikte barınağa gidip hayvan sahiplenmek, ona bu hassas konuyla ilgili farkındalık yaratmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca aileniz, bir canlının hayatını kurtarmanın ve değiştirmenin sevincini yaşarken, hayat boyu sadık bir dost edinecektir.
- Kedi ve köpeklerde ses ve koku duyuları insanlara göre çok daha gelişmiş olduğundan, sizi ve evinizi tehditlere karşı koruyabilir, kayıp insan, hayvan veya eşyaları bulmanızda size yardımcı olabilirler.
- Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hayvan sahibi olmak depresyon ve anksiyeteyi azaltıcı etki gösterir.
- Köpekler insanlardaki bazı hastalıkların teşhisinde önemli rol oynamakta. Bazı ülkelerde şeker, kanser gibi hastalıkları köpeklerin teşhis ettiği merkezler bulunmakta.
Yazan Veteriner Hekim Iman Sulejmani