Bu 2300 Kg Gelen Dev Yaratık Dünyanın En Ağır Kemikli Balığıdır.
Şimdiye kadar yakalanan en ağır kemikli balık 2300 kg gelmektedir. Artık bilim insanları onun ismini biliyorlar.
Araştırmacılar, 5 Aralık’ta Journal Ichthyological Research’e balık bir Mola alexandrini okyanus güneş balığıdır şeklinde rapor etmişlerdir. Aslında, balık 1996 yılında yakalandığında, daha çok bilinen güneş balığı türü olan, Mola mola olarak yanlış adlandırılmıştır. Ancak son yapılan araştırmalar tüm Mola türünü al aşağı etmiş ve bazı türlerin yeniden tanımlanmasına yol açmıştır. M. Alexandrini belirgin kafa şekliyle dikkat çektiğinden, “yumru başlı güneş balığı” olarak yaygın bir isim almıştır.
“Aynı sebepten ötürü, biz yaygın bir Japon ismi olan Ushi-manho’yu kabul ettik” der Hiroshima Üniversitesi, güneş balığı uzmanı, araştırma lideri Etsuro Sawai. “’Ushi’, ‘inek’ anlamına gelir ve balığın kafa profiline atıf yapar”.
Büyük Balık
Güneş balığı denizin en büyük kemikli balığıdır. Köpek balıkları ve vatozlardan farklı olarak, onların iskelet yapıları kıkırdak yerine, kemikten oluşmuştur. Aynı zamanda onların tuhaf bir görünüşleri vardır. Vücutları büyük ve yuvarlaktır, vagon tekerlekleri ya da krep gibidir. Boyları 3 metreye kadar uzayabilmektedir.
Mola türü son yıllara kadar tam olarak anlaşılmamıştır, çünkü böyle devasa bir modelle çalışmak kolay değildir. Kapsamlı anatomik incelemeler yapmak için onları yakalamak ve hatta bir yerden bir yere taşımak daha da zordur. Genetik araştırmalar, Mola mola olarak sınıflandırılan balıkların aslında birbirinden çok farklı olduğunu ve bazı gen dizilerinin önceden var olan tür kategorilerine uygun olmadığını ortaya çıkarmıştır. Araştırmacılar, Temmuz 2017’de, Yeni Zelanda sahilinde karaya vurmuş bir avuç dolusu örnek bulduktan sonra, Mola tecta dizileriyle yeni bir tür güneş balığını isimlendirdi.
- tectahaların yuvarlak bir burnu ve vücudunu, clavus olarak bilinen dümen şeklindeki yüzgecinden ayıran belirgin bir çizgisi vardır.
Güneş balığının yeniden tanımlanması
Yeni araştırmalara göre, araştırmacılar M. Tecta türlerine ait olmayan 30 Mola örneği üzerinde çalıştılar. Aynı zamanda, mevcut türlerin birbirinden ayrılmasına yardımcı olacak anatomik özellikler aramak için tarihi fotoğraflar peşine de düştüler. Sonuç olarak, M. alexandrini’yi yeniden tanımlamak ve M. tecta ve M. mola’dan ayırmak için bu bilgileri kullandılar.
M. alexandrini’nin, bu yeni açıklığa kavuşan sınıflandırmayla farkına varılması, kemikli balıklar için ağır bir ödül kazandırmıştır. Guinness Dünya Rekorları, dünyanın en ağır kemikli balığı olarak M. mola’yı listelemiştir, ancak Sawai ve ekibi, kayıtlardaki en büyük yakalamanın, 1996’da Kamogawa, Japonya’da yakalanan balığın aslında M. alexandrini olduğunu fark etmişlerdi. Balık 2.72 metre boyundaydı, bu türün bazı bireylerinin daha da ağır olup olmadığı sorusunu arttırıyordu. 2004 yılında ise, balıkçılar, Japanya’da Aji Adası açıklarında 10.9 metre uzunluğundaki M. alexandriniyi yakaladılar, ama o dev yaratığı tartamadılar.
Orijinali Live Science’da yayınlanmaktadır.